„Zagadki Lilavati” – scenariusze do pobrania

„Zagadki Lilavati” to projekt finansowany przez mFundację. Dzięki niej powstają nieszablonowe scenariusze dla nauczycieli na dodatkowe zajęcia z matematyki dla klas wczesnoszkolnych. Udostępniamy je dla ponad 9.000 szkół podstawowych w Polsce.

Zagadki Lilavati Kosmos dls dziewczynek

O projekcie

Celem projektu jest by w sposób mądry i kreatywny rozwijać w dzieciach umiejętności logiki, matematyki, by w późniejszych latach mogły odnosić sukcesy w edukacji matematycznej.

Fundacja Kosmos dla Dziewczynek przy współpracy z mFundacją wspiera rozwój dzieci w zakresie matematyki. Wierzymy, że okres wczesnoszkolny jest niezwykle ważnym etapem w edukacji dzieci. Szczególnie ważne jest przy tym wzmacnianie dziewczynek w ich możliwościach i kompetencjach w zakresie nauk ścisłych.

Dlaczego Lilavati?

To XII-wieczna hinduska matematyczka i filozofka, która od pierwszego numeru magazynu pokazuje inny wzorzec bycia księżniczką i inspiruje dzieci do matematycznych rozmyślań. To szczególnie ważne dla dziewczynek, które często tracą wiarę w swoje zdolności związane z naukami ścisłymi.

Statystyki wskazują, że tylko 20 proc. młodych Polek wierzy, że jest w stanie dorównać w  przedmiotach ścisłych swoim kolegom. Tymczasem udowodniono, że nie ma różnic w uzdolnieniach matematycznych między chłopcami a dziewczynkami. Jedną z przyczyn mniejszego zainteresowania dziewczynek naukami ścisłymi jest to, że około dziewiątego-dziesiątego roku życia zaczynają interesować się także  innymi rzeczami. Ten czas nie trwa długo, ale zazwyczaj trudno jest już nadrobić zaległości.

Poniżej udostępniamy do pobrania scenariusze. Zapraszamy do korzystania!

Do pobrania:

• Scenariusz nr 1

• Scenariusz nr 2

• „Wymyślanie i sprawdzanie zadań. Ciągi i odległości” – ćwiczy logiczne myślenie i samodzielne konstruowanie zadań o charakterze matematycznym.

POBIERZ SCENARIUSZ NR 2

• Scenariusz nr 3