X Ogólnopolski Kongres Kobiet – Fundacja Kosmos dla Dziewczynek też tu będzie

Już jutro w Łodzi rozpoczyna się Kongres Kobiet. Na tak ważnym dla kobiet wydarzeniu nie mogło zabraknąć również nas:) Zapraszamy do odwiedzenia stoiska fundacji. Będziemy w strefie NGO. Porozmawiajmy o tym, co możemy razem zrobić, żeby wspierać dziewczynki w Polsce! Podczas Kongresu odbędą się dwa panele dyskusyjne z założycielkami Fundacji – Sylwią Szwed oraz Mirellą Panek-Owsiańską. Serdecznie zapraszamy do udziału!

X Ogólnopolski Kongres Kobiet jubileuszowy, w 100-lecie praw kobiet będzie szczególnie uroczysty i różnorodny. Wśród panelistów dwie kobiety – rakiety, założycielki Fundacji Kosmos dla Dziewczynek –  Sylwia Szwed weźmie udział w panelu „Jak wychować Wonder Women” (w sobotę o 18.30), a Mirella Panek-Owsiańska w panelu „Skąd pieniądze na feminizm w Polsce?” (w niedzielę o 9.00).

Jednym z przewodnich tematów tegorocznego Kongresu Kobiet będzie herstoria, drogi do wolności i równości kobiet. Podczas Kongresu panelistki i paneliści zajmą się kwestią edukacji, kultury, zdrowiem kobiet i naszym prawem do odpowiedzialnego macierzyństwa. A także polityką, a zwłaszcza aktywnością obywatelską i samorządową. Będzie można skonfrontować nasze doświadczenia z doświadczeniami wolnościowymi kobiet z innych krajów. Będziemy rozmawiać o budowaniu społeczeństwa obywatelskiego, wzmacnianiu organizacji pozarządowych i kobiecej solidarności.

Kongres Kobiet odbywa się w tym roku w Łodzi 15 i 16 czerwca w Hali Expo. Każdy może w nim wziąć udział. Wejście jest bezpłatne, trzeba się jedynie zarejestrować już na miejscu.