Mamy to! „Poznaj swoje moce” bezpłatne warsztaty dla dzieci w Polsce

Tej jesieni 750 dzieci w Polsce będzie mogło poznać swoje mocne strony dzięki bezpłatnym warsztatom organizowanym przez Fundację Kosmos dla Dziewczynek, finansowanym przez Bank BNP Paribas. Zapisy ruszają od 18 września.

Poznaj swoje moce Bez[łatne warsztaty dla dzieci w Polsce

Jesień to początek zajęć szkolnych, nauki  i pierwszych ocen. Zaczyna się czas czerwonego długopisu. Dzieci każdego dnia dowiadują się dzięki niemu, gdzie zrobiły błąd i co muszą poprawić, żeby osiągnąć lepszy wynik. Tymczasem według wyników badań i obserwacji Daniela Cliftona, twórcy testu Strengthsfinder 2.0, człowiek osiąga 7 razy więcej, kiedy koncentruje się na rozwijaniu swoich talentów i mocnych stron, niż kiedy poświęca się całkowicie nadrabianiu niedostatków.

Test Strengthsfinder powstał w latach 90. dla międzynarodowego ośrodka badawczego Gallup. Koncepcja, która stoi za tym testem, opiera się na założeniu, że to, co nam naturalnie przychodzi łatwiej, jest naszym talentem, naszym ogromnym potencjałem. Nazwanie swoich talentów pomaga dzieciom osiągać lepsze wyniki w nauce, mieć większą wiarę w siebie i poczucie własnej wartości. Dzieci, które odkryją i nazwą swój potencjał, mają szansę być bardziej zaangażowane we własny rozwój i z większą pewnością stawiać czoła życiowym wyzwaniom. Test, do dzisiejszego dnia zrobiło 21 milionów ludzi na całym świecie!

Co by było, gdyby Mozart postanowił nadrabiać swoje braki w malowaniu i poświęcił temu setki godzin zamiast muzyce? Prawdopodobnie stracilibyśmy genialnego kompozytora, a zyskali przeciętnego malarza

– mówi Jagoda Gandziarowska-Ziołecka z Fundacji Kosmos dla Dziewczynek, socjolożka, współtwórczyni warsztatów „Poznaj swoje moce”.

Anna Moderska dziewczynka myśli Kosmos dla dziewczynek

Warsztaty są inspirowane testem Instytutu Gallupa. Dostosowane są jednak do wymogów i potrzeb dzieci. Pomagają w odkrywaniu naturalnych talentów oraz obszarów, w których te talenty możemy wykorzystać.

W warsztatach „Poznaj swoje moce” udział weźmie 750 dzieci w całej Polsce. Dzięki głosom internautów projekt zwyciężył w ogólnopolskim plebiscycie „Ty jesteś zmianą, a my Bankiem zmieniającego się świata” Banku BNP Paribas. Dzięki środkom finansowym przyznanym przez Bank zajęcia odbędą się w 16 lokalizacjach.

Harmonogram warsztatów

🚀 5.10.2019 – Kutno, Włocławek;

🚀 11.10.2019 – Stankowice;

🚀 12.10.2019 – Bolesławiec, Zambrów, Ryn;

🚀 19.10.2019 – Leżajsk, Tarnów, Września;

🚀 16.11.2019 – Czarnków, Kędzierzyn Koźle, Starogard Gdański;

🚀 23.11.2019 – Zduńska Wola, Lublin;

🚀 30.11.2019 – Przysucha, Kielce.

Zapisz się już teraz

Na miejscu będzie można obejrzeć i zakupić jedyne w Polsce reportażowe pismo dla dzieci „Kosmos dla dziewczynek”.

Organizatorzy zachęcają, żeby zapisać dziecko wraz z koleżanką lub kolegą. “Dzieci zapraszamy w parach, żeby czuły się pewnie i mogły poznać talenty osoby, z którą często się bawią” – mówi Magda Trubalska-Martyniuk, odpowiedzialna za realizację projektu.

Podczas zajęć uczestnicy będą mieli okazję poznać i wykorzystać swoje supermoce. Podczas pełnych energii zadań, odkryją swoje największe talenty. W wesołej i bezpiecznej atmosferze będziemy rozmawiali o tym, co w nas najlepsze. Zastanowimy się w jaki sposób nasze talenty mogą się przydać w codziennym życiu i jak możemy je rozwijać.